Rakovina pankreasu – najdôležitejšie informácie

0
Rate this post

Zhubné nádory pankreasu predstavujú 3 % všetkých zhubných nádorov u ľudí. Najčastejšie sa vyskytujúce karcinómy pankreasu sú: duktálny adenokarcinóm, cystadenokarcinóm, lobulárny karcinóm.

Oveľa menej časté sú: onkocytárny karcinóm, karcinóm zo svetlých buniek, karcinóm zo signetových prstencov, mucinózny karcinóm, spinocelulárny karcinóm a sarkómy, lymfómy a pankreatoblastóm, ktorý je najčastejším karcinómom pankreasu u detí. Nádory, ktoré môžu byť benígne aj malígne, sú endokrinné nádory pankreasu, ktoré pochádzajú z buniek pankreatických ostrovčekov.

Epidemiológia rakoviny pankreasu

Rakovina pankreasu je jedným zo zhubných nádorov s rastúcim výskytom. Nárast výskytu bol zaznamenaný až v 25 európskych krajinách, hoci možno predpokladať, že aspoň čiastočne je to spôsobené presnejšou diagnostikou – www. V súčasnosti sa v priemyselných krajinách ročne zaznamená 8 až 10 nových prípadov rakoviny pankreasu na 100 000 obyvateľov. V Spojených štátoch predstavuje táto rakovina štvrtinu úmrtí na rakovinu, zatiaľ čo v Taliansku približne jednu šestinu.

Z geografického hľadiska je rakovina pankreasu častejšia v populáciách priemyselných krajín. V Európe je oveľa častejšia v severských krajinách ako v krajinách Stredomoria. V roku 2017 bolo v Poľsku diagnostikovaných 1738 nových prípadov rakoviny u mužov a 1770 u žien. Z hľadiska úmrtnosti je na 5. mieste u žien a na 6. mieste u mužov spomedzi všetkých druhov rakoviny.

Etiológia rakoviny pankreasu nie je známa, ale je známe, že k vzniku ochorenia prispieva viacero faktorov.

Výskyt rakoviny pankreasu sa zvyšuje s vekom. Väčšina prípadov (80 %) sa vyskytuje vo veku od 60 do 80 rokov. U mužov sa zistila vyššia miera výskytu ako u žien, pričom u mužov je pravdepodobnejšie, že budú mať nádor v hlave pankreasu, zatiaľ čo u žien je pravdepodobnejšie, že budú mať nádor v tele a chvoste pankreasu.

Rizikové faktory rakoviny pankreasu

Predpokladá sa, že niektoré ochorenia môžu súvisieť s rizikom rakoviny pankreasu, hoci neexistuje žiadny dôkaz o takejto súvislosti. Diabetes mellitus, chronická pankreatitída a nedostatok žalúdočnej šťavy v dôsledku chirurgickej liečby vredovej choroby sa považujú za faktory zvyšujúce riziko.

Pozitívna korelácia medzi fajčením a výskytom rakoviny pankreasu sa však potvrdila vo viacerých prospektívnych štúdiách. Nitrozamíny obsiahnuté v tabakovom dyme sa považujú za karcinogénne pre pankreas. Riziko ochorenia sa zvyšuje s počtom vyfajčených cigariet, ale po skončení fajčenia sa znižuje.

Konzumácia alkoholu nezvyšuje riziko rakoviny pankreasu a existujú dokonca správy o ochrannom účinku miernej konzumácie alkoholických nápojov, najmä vína. Vzhľadom na nepresvedčivé názory týkajúce sa vplyvu pitia kávy na výskyt rakoviny pankreasu sa predpokladá, že ak takýto vzťah existuje, podiel tohto faktora na patogenéze je malý.

Ako rizikové faktory sa potvrdila nadmerná konzumácia mäsa, ako aj sacharidov a tukov živočíšneho pôvodu obsahujúcich nasýtené mastné kyseliny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, vitamínu C a iných antioxidantov, ako aj polynenasýtených mastných kyselín (obsiahnutých v rybách a prírodných rastlinných olejoch) sa považujú za ochranné prvky stravy proti rakovine pankreasu.

Experimentálne štúdie na zvieratách poukazujú na chemické karcinogény v patogenéze rakoviny pankreasu. V štúdiách o vplyve pracovného prostredia sa zistila aj súvislosť medzi povolaním a rizikom rakoviny pankreasu u pracovníkov v mäsospracujúcom priemysle a v chemickom priemysle, ktorí boli vystavení pôsobeniu pesticídov, metylénchloridu, etyldichloridu, chlórhydrínu, etylénu a propylénu, beta-naftylamínu, benzidínu a DDT.

Klinické prejavy rakoviny pankreasu

Klinický obraz karcinómu pankreasu závisí od jeho lokalizácie, veľkosti, invazívnosti a stupňa infiltrácie okolitých orgánov. Typickými príznakmi rakoviny pankreasu sú bolesti brucha, žltačka a úbytok hmotnosti. Medzi ďalšie patria nevoľnosť a vracanie, hnačka a/alebo zápcha, horúčka, anémia, pankreatitída, cukrovka, trombóza (tromboflebitída), zväčšenie žlčníka, ascites a hmatný nádor v nadbrušku.

Ochorenie sa v počiatočných štádiách vyvíja asymptomaticky (bezpríznakovo), najmä v prípade nádorov stoličiek a chvosta. Vo viac ako 20 % prípadov je v čase stanovenia diagnózy rakoviny pankreasu proces ochorenia už značne pokročilý a preniká do väčšiny orgánu, ba dokonca ho aj presahuje.

Histologický typ nádoru ovplyvňuje aj príznaky, ktoré spôsobuje. Viac ako 75 % karcinómov pochádza z buniek pankreatických vývodov a vyvoláva typické príznaky. Zriedkavé nádory, ako napríklad stafylocelulárny karcinóm, ktorý často spôsobuje skoré krvácanie a v dôsledku vylučovania amylázy jeho bunkami aj nekrózu podkožného tukového tkaniva, neuroendokrinné nádory, cystické nádory alebo lymfómy, však môžu mať menej typické príznaky, čo sťažuje diagnostiku.

Diagnostika rakoviny pankreasu

Pri diagnostike rakoviny pankreasu môžu byť užitočné nasledujúce zobrazovacie vyšetrenia:

  • röntgenová snímka žalúdka a dvanástnika
  • ultrasonografia brušnej dutiny
  • farebná dopplerovská ultrasonografia (karcinóm pankreasu je na rozdiel od endokrinných nádorov slabo vaskularizovaný)
  • endoskopická ultrasonografia – EUS
  • ultrasonografia cez portálnu žilu – IPEUS (intraportálna endovaskulárna ultrasonografia)
  • transduktálna ultrasonografia – IDUS (Intraduktálna ultrasonografia)
  • endoskopická retrográdna pankreatocholangiografia – EPCW
  • perkutánna aspiračná cytologická biopsia tenkou ihlou (BAC)
  • laparoskopia s biopsiou a laparoskopická ultrasonografia
  • počítačová tomografia
  • magnetická rezonancia MRI

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu